Click click My NuffnangX

Tuesday, April 3, 2012

Conman aka Penipu aka kaki kelentong


Ni nama si Umaisyah@Shasha dengan husband dia (tak dikenali)
Umur dalam lingkungan 20an-awal 30an
pernah ditangkap dengan pengacara TV3, Mazidul Akmal Sidek kes dalam kelab malam tu...orang cakap minah ni GRO.

Nama mak dia : panggilan Makcik Ros
Umur: ujung 50an
makcik ni pengidap breast cancer, dh buang pun sebelah (kiri kalau tak silap) ntah dah arwah ka tak tau la..

bapak: Abdul Rahim tapi tipu kat orang cakap "Syed Abdul Rahim"
Umur: ujung 50an
katanya asal Kluang

Anak bongsu: Umairah@baby
umur skrg dlm 17yr

Kisah ni jadi tahun 2005-2006, dorang satu famili pindah Penang, dekat rumah umi aku, umi kan peramah, sembang punya sembang jadi rapat, time ni aku baru bersalin amani bulan September 2005. Pastu "Makcik Ros" ni volunteer nak jadi babysitter amani lepas pantang, aku mula tu macam serba salah tapi umi ya ya suruh, so aku pun ok la.

First few months tu ok ja la rutin dia jaga amani, tapi dalam bulan 5-6 2006, time ni aku dah nak pindah rumah baru, so macam-macam kena bayar la kan. Satu hari tu dia datang rumah ngan laki dia, siap story cam ni:

"(sambil tunjuk dokumen apa ntah) pakcik rahim ni dah kena blacklist ngan bank pasal adik dia hutang pas tu pakcik rahim ni jadi penjamin, so lani duit bulan-bulan kena bayar kat bank. Tapi lani acik tengah nak urus penjualan tanah pakcik rahim ni, so kena la bayar duit loyer semua tu, tapi duit tak cukup. Jadi nak la pinjam kat zainah n zairi (aku n hubby la tu) dalam 2k"

Aku; "Apa 2k? tak boleh la "Makcik Ros", kami pun nak pindah nak guna duit jugak"
En Somi: (muka dah macam kesian kat depa)
Aku; "Makcik Ros" balik la dulu nanti saya diskus ngan zairi macam mana
"Makcik Ros": ok la tapi harap sangat la


Lepas dorang balik aku tarbiah la En Somi aku tu..bla bla bla bla dia tahan telinga..
pastu kata sepakat takkan bagi "Makcik Ros" pinjam.

Esok tu aku p rumah umi n sory la pasal semalam tu. Tup-tup umi pun ada story pasal
"Makcik Ros" ni..jeng jeng. Rupanya before dorang kacau aku dorang dah cari umi aku dari mula-mula kenal tu. Stat dengan pinjam sikit, lama-lama jadi bukit.

Bulan-bulan last dorang nak cabut tu rupanya
"Makcik Ros" dah p "kebas barang kemas" umi aku tu, katanya "nak pajak dalam 1500 ja".
Kata umi time
"Makcik Ros" mai minta tu umi macam terpukau, terus bukak bagi kat dia.

Dalam Ogos 2006, aku dah pindah rumah baru n amani pun aku dah antar nuseri jaga pasal
"Makcik Ros" amat mencurigakan. Tapi sambil-sambil tu aku tanya gak la kat umi pasal "Makcik Ros". Kata umi dorang dah pindah lari malam-malam buta, jiran dia nampak. Tapi barang rumah tak angkut.
Lepas soal siasat kat jiran-jiran dia rupanya depa pun kena "chong", sorang tu kena kebas barang kemas 13k. Dan yang terkejutnya aku bila Arwah Jidah aku yang kat SP pun dia p cari nak pinjam duit n siap bawak amani lagi time tu...uuuwaaaa..ngeri. Nasib Allah Pelihara anak aku tu, kalau tak mana ntah dia bawak lari.

Siasat punya siasat rupanya ramai yang dh kena "chong dengan famili
"Makcik Ros".
Umi pun apalagi, p la Bank Rakyat nak check kot-kot ada barang umi tu. Memang sahih ada tapi tau dak, bukan rm1500 yg dia pajak tapi 3k. Terkejut umi.

Dalam bulan September 2006 malam, tup-tup
"Makcik Ros" muncul kat rumah baru aku. Katanya "acik ros dah nak balik Kluang, so datang nak tengok amani jap" (sambil minta nak dukung amani), nasib time tu aku dok dukung amani so aku tak bagi la kat dia, kalau En Somi aku rasa sure dia bagi "Makcik Ros" dukung. Sekali lagi Allah selamatkan Amani. Bayangkan kalau aku bagi dia dukung pastu dia bawak lari n pukau aku ngan En Somi, macam mana?


Tu la last aku jumpa
"Makcik Ros". Jiran yg ken tipu 13k tu ada buat report polis tapi benda takdak black n white so kes tak jalan pun. Jiran tu siap p check no ic "Makcik Ros" n detect dia kat mana, dok Kl lak time tu. Dia p cari sampai KL, tuan rumah tu cakap "Makcik Ros" dah pindah malam2 tak bawak satu barang pun dan hutang sewa pun berbulan tak bayar.


So now
"Makcik Ros" ngan famili dia lari ntah ke mana ntah hidup ntah mati...Wallahualam.
Ntah kat mana lagi dorang dok "chong".

Modus operandi dorang: tunjuk dokumen, nak jual rumah tapi takda duit nak bayar legal fees, kena blacklist pasal hutang bank...

So pada yang tahu or pernah ternampak anak dia tolong emel saya : chek_pah@yahoo.com

TQ

No comments:

Post a Comment